Футболистът на Ливърпул Мохамед Салах призова за незабавното допускане на хуманитирана помощ за жителите на Газа

Футболистът на Ливърпул Мохамед Салах призова за спиране на това, което той описа като „кланета“ в Газа, казвайки, че незабавно трябва да бъде позволено допускането на хуманитарна помощ за обсадения палестински анклав, пише агенция „Ройтерс“.

Салах публикува видеосъобщение в профилите си в социалните мрежи с коментар за продължаващия конфликт Израел-Хамас, след като беше подложен на ожесточени критики в родния си Египет, че мълчи по въпроса повече от седмица.

Министерството на здравеопазването в Газа обяви, че най-малко 3478 палестинци са били убити и 12 065 ранени при израелските въздушни удари от 7 октомври, деня, в който палестинската въоръжена групировка Хамас нахлу в израелски градове, убивайки 1400 души и вземайки стотици заложници.

Във вторник египетски камиони, превозващи помощ за Газа, се приближиха до граничния пункт Рафа, но не бе ясно кога и дали ще могат да преминат, а Египет искаше да получи гаранции за сигурност от Израел, след като граничната зона беше обстрелвана четири пъти. Израелското правителство по-късно заяви, че няма да спре помощта, влизаща в Газа от Египет, но, че няма да допусне доставките да стигат до Хамас.

„Никога не е лесно да се говори във време като това, имаше твърде много насилие и твърде много сърцераздирателна бруталност… Всички животи са свещени и трябва да бъдат запазени“, заяви Салах и продължи: „Кланетата трябва да спрат. Семействата се разкъсват. Ясно е, че хуманитарната помощ за Газа трябва да бъде разрешена незабавно. Хората там са в ужасни условия.“

Много египетски футболни фенове критикуваха Салах през изминалата седмица, твърдейки, че трябва да говори в защита на палестинците. Някои започнаха онлайн кампания, за да спиране на следването му в социалните медии. Критиките Мохамед Салах се засилиха, когато взрив в болница в Газа уби стотици палестинци във вторник.

„Сцените в болницата снощи бяха ужасяващи. Хората от Газа спешно се нуждаят от храна, вода и медицински консумативи. Призовавам световните лидери да се обединят, за да предотвратят по-нататъшно клане на невинни души. Човечността трябва да надделее“, добави египетският футболист.

Салах отбеляза шест гола в 10 мача за Ливърпул във всички турнири от началото на сезона, включително пет във Висшата лига.

Източник: БТА

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com