Показаха кадрите с полицейското насилие

Показаха кадрите от нощта на 10 юли 2020 година – един от дните с най-големи протести в София. Това стана на заседание на временната парламентарна комисия за разследване на полицейско насилие.

Публично бяха излъчени кадри от охранителна камера на НСО, при главния вход на Министерски съвет.

Видеото показва насилие над протестиращи граждани от 10 юли вечерта при колоните на сградата на МС. Служителите на МВР удрят с ритници, юмруци и палки задържаните протестиращи.

Също така на кадрите се виждат полицаи, на които им е призляло и които мият лицата и очите си с вода.

Стана ясно, че дискът, на който е записа от камерата, е открит след съдействие от вътрешния министър Бойко Рашков. С издирването му са се занимавали двама служители на МВР, като дискът е бил открит в чекмедже в СДВР.

Първоначално началникът на НСО Емил Тонев отговорил, че службата не разполага със записи от камери при колоните на Министерския съвет, а неговият заместник казал, че може да ги предостави единствено на органите за защита на националната сигурност и съдебната власт.

В началото на видеото се вижда как няколко полицаи влачат протестиращ зад колоните на МС. След това започват да го бият с палки и да го ритат, докато той е на земята. После докарват втори протестиращ, на него също е нанесен побой. Малко след това служителите на МВР довеждат още петима протестиращи, сред които е една жена. При нея през цялото време стои мъж полицай, като от камерата не се вижда какво прави, накрая тя остава с белезници седнала на земята, облечена само със сутиен.

Малко по-късно идва бус на МВР, в който един по един протестиращите, които още в началото са със сложени белезници зад гърба, са качени в него.


Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com