Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния избор на учебно заведение са от съществено значение. Тази потребност вдъхновява младото момиче Хелин Ахмед, студентка във Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“ във Варна, да създаде методология, която да улесни родители и ученици при кандидатстването в гимназия.

От студент до учител

Хелин Ахмед е в четвърти курс със специалност „Киберсигурност“. Нейната страст към технологиите и образованието я подтиква да разработи иновативен подход за избор на гимназия и подаване на документи. Тя не само, че съчетава учението с практиката, но и успява да намери време да помогне на бъдещите гимназисти, което е вдъхновяващо за всички.

„Идеята ми беше да създам нещо, което е бързо, лесно и разбираемо за родителите и учениците. Процесът на кандидатстване може да бъде стресиращ, но с правилните насоки той става много по-лесен“, споделя Хелин.

Методология, която работи

Разработената от Хелин методология включва две основни срещи с обща продължителност от 4 астрономически часа. Консултациите могат да бъдат на живо за жителите на Варна или онлайн за всички останали. Ето какво включват тези срещи:

  1. Каталог на гимназиите: Първата среща започва с представяне на каталог от гимназии и специалности. Това помага на родителите и учениците да имат ясна представа за възможностите за кандидатстване и да се ориентират по-лесно сред многобройните опции.
  2. Консултиране и избор: Следващата стъпка е консултация за избор на специалност и образуване на бал. В тази част се обяснява на родителите и децата им как различните оценки и изпити влияят върху крайния бал и как да се направи най-добрият избор.
  3. Обяснение на процеса: Втората среща се фокусира върху целия процес по кандидатстване. Тук се обяснява подробно какво трябва да се направи и какви документи са необходими, за подаване в желаната гимназия.
  4. Писане на желания и подаване на документи: На финала стигаме до писането на желания и подаването на документи през системата на Министерството на образованието и науката (МОН).

Личен подход и внимание

Една от причините методологията на Хелин да е толкова ефективна е личният подход, който тя прилага. Тя осъзнава, че всяко дете е уникално и изисква индивидуален подход. Родителите могат да бъдат спокойни, че ще получат необходимото внимание и съвети, които са съобразени с нуждите на техните деца.

„За мен е важно да съм там за всяко дете и неговия родител, за да ги водя през целия процес. Знам колко стресиращо може да бъде това време и съм тук, за да направя нещата по-лесни“, казва Хелин.

Крайният резултат

Отзивите от родителите и учениците, които вече са използвали услугите на Хелин, са изключително положителни. Те споделят, че процесът е бил значително по-малко стресиращ и много по-ясен благодарение на нейната помощ.

Един от родителите споделя: „Тя ни помогна да разберем какво точно трябва да направим и ни даде спокойствие в един много напрегнат момент. Благодарни сме за нейната подкрепа.“

Инициативата на Хелин Ахмед е пример за това как младите хора могат да бъдат пример и качествено да предават наученото на по-малките от тях. Тя показва, че с правилната мотивация и желание за помощ, дори и най-сложните процеси могат да бъдат улеснени и систематизирани, така че грешките да бъдат сведени до минимум. Ако вашето дете предстои да кандидатства в гимназия, може да се свържете с нея и да получите необходимата помощ и подкрепа.

Това може да стане, ако ѝ пишете на съобщение в нейната страница във Фейсбук – https://www.facebook.com/hellyacademy или на имйел – office@hellyacademy.com

Прочетете също

И в неделя ще е слънчево

И в неделя ще е слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com