Covid-19 Варна
снимка: varna.news

Варненска област с най-висока заболеваемост от К-19 в страната

Варна е областта в страната с най-голяма заболеваемост от коронавирус. 626 на 100 000 във Варненско са заразени с вируса. С най-ниска заболеваемост е област Кърджали със 149 на 100 000, стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

14-дневната заболеваемост у нас за периода от 7-ми до 20-ти декември е 425 на 100 000, което ни отрежда 17-то място в ЕС и 4-то място на Балканския полуостров, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Намалява и броят на заетите легла в COVID структурите на лечебните заведения в страната. 42% от леглата за неусложнени пациенти са заети, като най-високият процент е в Бургас – 62%, следван от Варна с 60% и Русе – 56%. Броят на заетите интензивни легла е 41%.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че е възможно на 6-ти януари Европейската агенция по лекарствата да издаде положително становище за втората ваксина срещу COVID-19 на компанията Moderna.

„Засега аденовирусните ваксини на AstraZeneca и Johnson & Johnson са в предварителен етап на оценка в Европейската агенция, така че очакваме информация от там как ще се развият нещата.

Първоначалните планове са за февруари или март вече да има 3 или 4 ваксини с разрешение за употреба”, допълни Кирилов.Той каза, че на 26-ти декември се очаква първото количество от близо 10 000 дози да бъде доставено у нас, а на 27-ми започва ваксинацията едновременно в целия ЕС.

„Работим в няколко посоки. Първата е разработването на бърз информационен канал, по който българските лекари във всяка една точка на страната да получават навреме синтезирана най-важната информация за всяка една ваксина, за да могат да отговорят на въпросите на своите пациенти, свързани с ваксинирането”, подчерта проф. Ангелов. И уточни, че личният лекар ще избира коя ваксина да постави на своя пациент. „Той ще ви обясни за тази ваксина подробно. Вие ще разпишете информираното съгласие. Това не означава, че като подпишете информирано съгласие, лишаваме от отговорност някого.”

Очаква се до края на януари в България да има доставени около 100 000 дози, които ще бъдат достатъчни за имунизирането на около 50 000 души.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com