САЩ налагат санкции на Пеевски, Божков и 64 БГ фирми

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Димитров, като обяви, че това е заради „тяхната значителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации“

Санкциониращата мярка е срещу Васил Крумов Божков – известен български бизнесмен и олигарх, Делян Славчев Пеевски – бивш народен представител, Илко Димитров Желязков, бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и
дружествата, притежавани или контролирани от тези лица.

„Днешният акт – най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега – демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция“, се подчертава в съобщението.

Според американските власти Божков, който е определен като бизнесмен и олигарх, неколкократно е подкупвал държавни служители. Сред тях са настоящ политически лидер, като и председателят на комисията по хазарта.

„По – рано тази година Божков също е планирал да осигури парична сума за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел Божков да бъде подпомогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители“, пишат от САЩ.

Службата за контрол на чуждестранните активи санкционира 58 регистрирани в България организации, включително партия „Българско лято“, които са притежавани или контролирани от Божков или от една от неговите компании

Пеевски също е определен като „олигарх“. Според САЩ той „регулярно е участвал в корупция“, като си е служил с търговия с влияние и подкупи.

„Пеевски се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване“, посочва се още в съобщението.

За Желязков пък е написано, че подставено лице“ на Пеевски „за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна“.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com