Битката за Варна на 5 ноември: #БлагоЗаВарна vs модела „Портних“

На 5 ноември морският бряг във Варна ще е терен на епичен сблъсък. Един срещу друг се изправят Благомир Коцев от ПП-ДБ и Иван Портних от ГЕРБ. Кого ще вдигне на гребена си вълнАта на народната любов и кого ще потопи на дъното ще видим след 3 дни.

Благомир Коцев мина първия тур на изборите на 5 % разлика с досегашния кмет. Във Варна той постигна два успеха – балотаж за кмет срещу 10-годишната хегемония в града на Портних и първи по резултат брой на гласовете за листа в Общинския съвет. И към двата резултата наблюдателите гледаха скептично само до преди 4 седмици. Резултатът обаче е безспорен.

ГЕРБ не е Портних. Стоянов загуби и отива в София

Благомир Коцев мобилизира в своя подкрепа недоволните от самите партии на опонентите му. Той много внимателно избираше думите си, за да покаже на привържениците на ГЕРБ във Варна, че като тях не одобрява модела „Портних“, от който страдат и те самите. Същото направи и с избирателите на Възраждане – разбра добре тяхното неодобрение към кандидатурата на Коста Стоянов, който няма нито излъчването на идола им Костадин Костадинов, нито е от Варна. От вчера Стоянов си върна мандата и отива отново депутат в София, което избирателите на Възраждане няма как да одобряват след цялото говорене на Стоянов, че милее за Варна и тя пак щяла да стане най-добър град за живеене под негово ръководство. Да, ама не! Замина за София, а избирателите на Възраждане оставя в ръцете на Портних. Те от досегашния кмет нищо добро не са видели за себе си – градът им е разкопан, заплатите са ниски, улиците са като лунен пейзаж, прашно е, а градският транспорт минава като кмета – когато реши.

Коцев има значително по-добра стратегия – той се фокусира към симпатизантите, а не в към партийните ръководства и привличаше на своя страна хората в голямата битка за смяна на модела във Варна. Гражданите и сега искат да видят не договорки на партийни централи срещу Коцев, а истинска опозиция срещу Портних. Която може да организира очевидно само Благомир Коцев. Той бяга от партийни лозунги и идеологии, не дели хората на леви и десни, а гледа прагматично да организира фронт срещу модела „Портних“ в града.

Колко е голяма дупката в сърцето на модела „Портних“

Голяма. И прецизна. Направена от Коцев, без да се реже излишно, пишат столични медии и   наблюдатели на изборите във Варна. Дупката се отвори чрез грубата грешка на Портних да направи така, че мандатите на ГЕРБ от 18 да паднат на 8 в Общинския съвет. Как да го обичат хората от ГЕРБ, като самият кмет им навреди?

Уравнението София си е София. Варна си е Варна

Във Варна нищо не е като в София. Борбата между Портних и Коцев е жестока, а вторият не дава вид на човек, който чака София да му каже. В щаба му се знае, че решенията се вземат на място от целия екип и листата и само те имат тежест. Така Коцев навакса повече от двойно в процентите си и се доближи до Портних за 3 седмици – от над 10 % разлика до под 5 % за балотажа. Коцев наложи ефективна за Варна стратегия, съобразена с нагласите на гражданите и убежденията си за вредата от модела „Портних“, направи позитивна кампания в социалните мрежи с модерно показване на „кухнята“ на кампанията, срещна се с множество хора и гилдии, както и демонстрираше последователна критичност към кмета, но с въздържане от нападки и черен ПР срещу ГЕРБ с ясното съзнание, че в Морската столица нито Портних е равно на ГЕРБ, нито кандидатът Стоянов е равно на Възраждане. Варна е Варна и тя няма да се управлява от София, казва Коцев и в свое видео от днес, публикувано на фейсбук страницата му, ав профила му има и друго послание, което показва независимост – Варна е моята партия. Нещо, което от 10 години никой във Варна не е чувал кметът Портних да излича. А Коцев го повтаря.

На балотажа на 5 ноември, в неделя, варненци ще си кажат окончателната дума. Ентусиазмът в социалните мрежи е очевиден – Варна е готова за промяна. Но и сенчестите сили се прегрупират за запазване на статуквото, което досега услужливо ги обслужваше. Въпросът е при тези изравнени сили – на прегрупираните интереси срещу гражданите, колко са силни гражданите и колко часа още има на стола досегашният им градоначалник.

Анализ на Светлана Станчева, политолог

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com