Варненският затвор
Варненският затвор снимка: varna.news

Доживотник осъди България за лоши условия във Варненския затвор

Осъден на доживотен затвор ще получи 4 000 евро обезщетение за лоши санитарно-битови условия зад решетките във Варна.

Българското правителство одобри едностранната декларация, с която трябва да се изплати обезщетението по жалба пред Европейския съд по правата на човека за нарушение на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, съобщи правителствената пресслужба.

Става въпрос за лоши санитарно-битови условия на задържане на затворника по време на изтърпяване на наложеното му наказание във Варненския затвор и  по-специално липсата на подходяща храна и вещи от първа необходимост в периода между 2006 и 2015 г.

Жалбоподателят изтърпява наказание доживотен затвор без право на замяна в затвора в морския град от 2010 г., а от 2006 г. изтърпява други присъди в същия затвор.

Осъденият води безуспешно два отделни иска срещу Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ и срещу Министерство на правосъдието.

По първия иск с окончателно решение ВАС потвърждава решението на първа инстанция, с което исковата претенция е отхвърлена като неоснователна и недоказана, и го отменя в частта за присъдените разноски.

По втория иск ВАС оставя в сила първоинстанционното решение, с което исковата претенция е погасена по давност, и осъжда затворника да плати 50 лева за разходи и разноски по делото.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com