ваксина covid-19
снимка: pixabay.com

Събират дарения за българската ваксина

За да бъде довършена работата по българска ваксина срещу Covid-19, Институтът по микробилоги набира средства за пред-клинични експерименти.

Разработките започнаха през май миналата година и в тях се включиха и Медицински Университет-София и департаментът по химия в лондонския университет. Проектът е финансиран от Институт Пастьор – Франция, като получените 70 000 евро ще стигнат за научните експерименти, доказващи ефективност и принцип на действие в лабораторни условия.

Следващите стъпки, стартиращи пред-клиничните експерименти обхващат много по-сериозна група изследвания, за които са необходими още средства, казват от института. Това ще даде възможност на учените да направят обстойно изследване на вече конструираната ваксина и да предоставят на всички отговорни организации в България абсолютно охарактеризиран прототип, който може да бъде произвеждан и включен в клинични изследвания на хора, гарантиращи неговата безопасност и протективен ефект.

Прочетете също

ЕС ще бори дезинформацията с кампания

По повод предстоящите европейски избори, Европейската комисия започна кампания за борба с дезинформацията. Изработен е …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com