Повечето българи не могат да си плащат сметките

Повечето българите твърдят, че изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. Това показват резултатите от допълнителната анкета на Националния статистически институт към Наблюдението на домакинските бюджети през четвъртото тримесечие на 2021 г.  

С известни затруднения са 37.1% от лицата, 26.6% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 11.9% – като много трудно. От друга страна, 20.2% от лицата относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи, а едва 4.2% не изпитват затруднения.

Увеличение на дохода на домакинството за последните 12 месеца са отбелязали 29,8 на сто от хората в домакинствата. Като основни причини за това са посочени увеличението на социалните помощи – за 34 на сто от хората, и индексирането/преизчисляването на заплатата – за 24,3 на сто от анкетираните. 

Намаление на доходите за последните 12 месеца посочват 8,4 на сто от хората. За 29,7 на сто от лицата с намален домакински доход основната причина е намаляване на работното време, надницата или заплатата, а за 20,2 на сто – загубване на работа/безработица/фалит на собствена фирма. Сред хората с намалени доходи най-голям е делът на тези, на които се е наложило да ограничат разходите си за храна, облекло, пътуване или други потребителски стоки и услуги – 53,9 на сто, а 17,2 на сто са използвали натрупани спестявания, за да компенсират намаляването на дохода.

Прочетете също

Украйна подпука Путин

Украинска атака с дрон миналата нощ. Всичко това предизвика пожар в петролна рафинерия в руския …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com