Енерго про подстанция
Подстанция Изток Варна

Мислят мерки за бизнеса, заради скъпия ток

Няколко министерства готвят мерки в помощ  на бизнеса, който  изпитва трудности  заради високата цена на тока, каза пред министърът на енергетиката Андрей Живков. Консумацията на електроенергия  на ден в страната е 4000 мегаватчаса, а за износ отиват още 2000 мегаватчаса.

Има паника на пазарите на енергия в целия ЕС, която се пренася и у нас. Цената на тока днес стигна пик от 330 лева за мегаватчас, каза министърът.

От началото на септември цените на електроенергията в България са на дъното  на цените в ЕС, но  това не  ни успокоява ни фона на растеж на цените в целия европейски съюз. ТЕЦ „Марица Изток Две“ работи на пълна мощност, с изключение на два блока, които са в планиран ремонт.  За нас е важно индустрията да остане конкурентна и да няма фалити и сътресения в икономиката, посочи Живков.

Константин Стаменов, представител на  Българската федерация  на индустриалния капитал, посочи че до края на годината индустриализация има нужда от няколкостотин милиона евро за да успокои икономиката, каза той.

Прочетете също

Украйна подпука Путин

Украинска атака с дрон миналата нощ. Всичко това предизвика пожар в петролна рафинерия в руския …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com