строеж

Над 5000 нарушения по строежите

Близо 5100 нарушения по строежите в цялата страна са констатирани само за един месец от инспекцията по труда. Проверките били направени, след като в края на ноември ВАП сезира изпълнителния директор агенцията и началника на ДНСК.

3792 нарушения са свързани със здравословните и безопасните условия на труд-използване на необезопасени скелета, работа без лични предпазни средства, в това число и за падане от високо, както и липса на контрол от ръководните органи за спазването на правилата за безопасност на труда.

Съставени са 54 акт на работници, които не са използвали предоставените им средства за защита от наранявания по време на работния процес.

Други 56 акта са за спиране на строително-монтажни действия заради груби нарушения на правилата за осигуряване на безопасни условия на труд и за предотвратяване на вредните последици от тях.

За един месец от инспекцията на труда проверили близо 680 строителни обекта и 997 предприятия. От 5989 работници в посочените обекти, 127 са работили без сключен трудов договор. Съставени са 305 акта.  

За отстраняване на констатираните нарушения и вредните последици от тях са предприети 4812 принудителни административни мерки. По време на проверките са дадени и 268 устни разпореждания за незабавно отстраняване на нарушения, става ясно още от доклада на ГИТ.

В един обект е установено, че работи непълнолетен.

Инспектори от ДНСК проверили  6 строителни обекта, за които имало данни за инциденти поради неспазване на условията и правилата за безопасност на труда. След инцидентите, при които има петима загинали и са пострадали осем строителни работници, от ДНСК съставили 6 акта на виновни лица и 5 наказателни постановления в размер на 51 500 лева за неспазване на правилата на безопасност на труда.

Прочетете също

Дойдоха новите влакове

Първите 19 модернизирани вагона, които държавата купи от производителя „Сименс“ пристигнаха у нас от Германия. …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com