магистрала Хемус
снимка: varna.news

Подготвят подмяна на остарелите мантинели по пътищата и още пътни реформи

Министерството на регионалното развитие и благоустройството до края на 2022 г. ще подмени компрометираните мантинели по автомагистралите и пътищата от първи клас, стана ясно след дискусия между представители на държавните институции за безопасността на пътя , провела се в Министерски съвет.

Предстои също да се подобри качеството и светолоотразителността на пътните знаци. Освен това бъдещите договори за ремонт и строеж на пътища ще включват увеличаване на гаранциите от страна на изпълнителите и увеличаване на изискванията за качество.

“Пътната безопасност е приоритет за правителството. Това е много важно, тъй като можем да променим законите, но без изпълнителната власт да си свърши работата, няма как да се случат нещата. Когато говорим за пътна безопасност, трябва да сме честни със себе си. Ако тя липсва, в много от случаите това е свързано с корупционни модели. Корупцията убива на пътя”. Това заяви депутатът депутатът от ПП Настимир Ананиев след среща на пътни експерти в Министерския съвет в понеделник.

Предстои също така да бъде приета нова стратегия за развитие на пътната инфраструктура у нас за периода 2023-2030 г. съобразена с инвестиционните проекти.

От Министерството на електронното управлениеобявиха, че ключов фактор за подобряване на ситуацията с безопасността по пътищата е максималното дигитализиране на контролната дейност. Идеята е да бъде намален до минимум субективният фактор в нея. “Вторият приоритет е максималното отваряне на различните набори от данни, които поддържат всички институции, свързани с пътната безопасност”, каза още зам.-министърът.

Прочетете също

Асен Василев: Газът няма да скача с 35%

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май. Това заяви …