тръбопровод Варненско езеро
снимка: live.varna.bg, архив

До дни спират теча на фекални води в езерото

Започва ремонт на пукнатия тръбопровод, който от дни изпуска фекални води във Варненското езеро. Фирмата, която от месеци извършва ремонта на тръбопровода, започна работа под вода за възстановяване на проводимостта на тръбата за своя сметка, съобщиха от Община Варна.

Констатираха теч от тръбата във Варненското езеро

От „Хидроремонт – ИГ“ имат готовност до края на седмицата, при благоприятни метеорологични условия, да завършат аварийния ремонт.

За теча на отпадни води от Община Варна съобщиха на 25 януари. Стана ясно обаче, че местната власт е била информирана още на 15 януари от ВиК-Варна за констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати.

Тръбопроводът в момента е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото – на 25-30 метра западно от бъдещата траншея. При огледа след последната авария е констатирано прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението й. Има пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата.

Какво показа проверката на плажовете след теча на отпадни води

Преди два дни министърът на околната среда и водите разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е укриване на информация относно замърсяване на околната среда във връзка с аварията на тръбопровода във Варненското езеро.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com