Варненския плаж
снимка: varna.news

Какво показа проверката на плажовете след теча на отпадни води

От РЗИ-Варна обявиха резултатите от изследванията на морската вода след теча от тръбата във Варненското езеро. Морето край Южния плаж и в кв. “Аспарухово” отговаря на нормативните изисквания за добро качество, сочт резултатите.

Морската водата е била изследвана по микробиологични показатели – за ешерихия коли и чревни ентерококи.

Изтеклите отпадни води вероятно не достигат до морските плажове, коментира шефът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

За теча на отпадни води от Община Варна съобщиха на 25 януари. Стана ясно обаче, че местната власт е била информирана още на 15 януари от ВиК-Варна за констатирани „аномални показания в приборите, отчитащи налягане и дебит при работа на помпените агрегати.

Преди два дни министърът на околната среда и водите разпореди на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и на РИОСВ-Варна да извършат проверка и да му докладват имало ли е укриване на информация относно замърсяване на околната среда във връзка с аварията на тръбопровода във Варненското езеро.

Тръбопроводът в момента е в процес на строителство, а от месец септември е временно положен по дъното на езерото – на 25-30 метра западно от бъдещата траншея. При огледа след последната авария е констатирано прегъване на тръбата, което води до намаляване на сечението й. Има пукнатина в зоната на прегъването и частично изтичане на отпадни води. По първоначални данни от фирмата смятат, че причина за възникналия проблем е неравният терен, където временно е положена тръбата.

Прочетете също

Ето как може да получим безлихвени кредити за млади семейства

Ето как може да получим безлихвени кредити за млади семейства, двойно по-голямо данъчно облекчение за …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com