пари

България на челно място в ЕС по разлика в доходите

Проучване на КНСБ , посветено на  неравенствата в заплащането на работещите в ЕС, посочва, че страната ни продължава да е на челно място в Европейския съюз с осем пъти разлика в доходите между най-богатите и най-бедните, при малко над пет пъти средно за съюза. Основните фактори са ръстът на самостоятелната и на почасовата заетост и намалението на работещите, които членуват в синдикати.

Според КНСБ ако 10% спадне обхватът на колективното договаряне, то това води до един процент ръст на неравенството. А ако с 10% нарасне самостоятелната заетост, това води до 2 процента ръст на неравенството. В същото време, ако 10% нарасне почасовата заетост, това води също до 1,5 процента близо ръст на неравенството. 20-22% от измерението на неравенствата в европейски, глобален мащаб, включително в България, може да се обясни именно с обема на хората, които членуват в синдикати.

Поради по-малката възможност за колективно договаряне, наетите на граждански и срочни договори, често получават по-ниско възнаграждение.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com