снимка: varna.news

МОН не се отказва от идея за първи учебен ден на 7 септември

Новата учебна година твърдо започва на 15 септември. Но продължават разговорите за това дали учебната 2023 – 2024 г. да започне на 7 септември. Идеята е да се използва една допълнителна седмица от пет дни, които да се разпределят по-равномерно през учебната година, като ваканционни дни, министърът на образованието Николай Денков.

Той обясни, че целта е да се създаде ритъм на учене и почивка, както е в „по-добрите образователни системи“. За да стане това, са необходими промени в Закона за предучилищното и училищното образование, и предстои публично обсъждане.

Искаме също, освен тази една седмица, която трябва да се разпредели като учебни дни, защото от първи до шести клас нашите деца учат много по-малко от техните връстници в чужбина, да добавим две седмици в края на учебната година. Те ще бъдат използвани за проектно обучение, за нови форми на образование и за преговор на учебния материал. Целта е учениците да могат да завършат учебната година, като са усвоили материала, който са учили през годината, обясни министър Денков.

Той обясни, че малка част от украинските деца, които са в България, са поискали да се включат в образователната ни система. Някои от учениците се организират в кооперативи и учат онлайн по украинската образователна система.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com