лекар диагноза
снимка: pixabay.com

73% от българите искат повече инвестиции в здравеопазването

Според проучване 73% от българите смятат, че са необходими повече инвестиции в здравеопазването, а 12% смятат, че това не е необходимо.

На обща пресконференция, Българският лекарски съюз (БЛС), Български фармацевтичен съюз (БФС), Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България и изготвилите проучването „Тренд“ са се съгласили, че българското здравеопазване дава по-добър продукт отпреди 15 години, но са категорични, че трябва да се сравняваме с водещите страни, а не с миналото, предаде БГНЕС.

Пандемията показа, че не може да има успешна икономика без добро здравеопазване, според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров. Той отбеляза, че продължителността на живота се е увеличила с 5 години, но българинът живее със седем години по-малко, отколкото гражданите на петте най-големи държави в ЕС.

Председателят на БЛС призова новите управляващи да обърнат сериозно внимание на решаването на проблемите в системата на здравеопазването, които са факт повече от 15 години и са надпартийни. По думите на д-р Маджаров е необходимо страната ни да догони ръст на БВП от 4,5% и да достигнем средното за европейските нива 8%.

Прочетете също

Идват тежки дни за времето

Във вторник облачността над голяма част от Централна и Източна България ще остане лека и …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com