Вече е ясно как гласуват хората с увреждания

ЦИК реши на свое заседание днес как ще се организира гласуването на хора с трайни увреждания за вота 2 в 1.

Районните избирателни комисии с определят секция на първия етаж (партер), която е с най-малък брой избиратели по избирателен списък за гласуване на избиратели с увредeно зрение или със затруднения в придвижването, се посочва в решение на комисията. Пред секцията се поставят обозначителни знаци, с цел да се отбележи нейното предназначение.

Избирател с увредeно зрение или със затруднения в придвижването може да гласува и в избрана от него подходяща секция. Преценката за това дали секцията е подходяща е на самия избирател, а не на СИК, се посочва в решението на ЦИК.

Избирател с увредeно зрение или със затруднения в придвижването, избрал да гласува в секция, удостоверява пред СИК самоличността си с документ за самоличност. Секционната избирателна комисия вписва всички данни на избирателя в допълнителната страница на избирателния списък (под черта), след като избирателят представи декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.

Право да гласуват с подвижна избирателна кутия имат избирателите с трайни увреждания, които не могат да напуснат дома си и да упражнят правото си на глас в изборно помещение, съгласно Изборния кодекс.

Срокът за подаване на заявления на хора с трайни увреждания, които желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия е до 25 май, се посочва в хронограмата на ЦИК за организацията на изборите на 9 юни.

 

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com