ГЕРБ пуска човек на Пеевски от енергийната си мафия начело на листата в Бургас

Депутат и бивш зам.-министър на енергетиката на ГЕРБ – от “квотата” на Делян Пеевски, пак оглави листата на партията в Бургас. Това е наградата на водача Жечо Станков за това, че е верен съратник на Делян Добрев в енергийните корупционни интереси на Борисов и Пеевски – но и че има баща с дебел врат.
Жечо Станков всъщност е символ на корупцията в Бургас. Родителите му са собственици на бизнес с търговия с течни горива и природен газ. В града е публична тайна, че заедно с кмета от ГЕРБ Димитър Николов въртят схеми с контрабандни горива именно през фирмата на родителите му.
Баща му Дончо Жеков е бивш борец, известен с близостта си с Валентин Златев. В града са наясно, че именно бащата на Жечо Станков е плащал на ГЕРБ, за да заеме синът му висок пост в министерство на енергетиката. Целта е да се запазят схемите, които върти фирмата му за търговия с газ и горива.
През април 2018 г. фирмата на родителите на Жечо Станков става собственик на сграда и двор на Транспортна болница-Бургас след съмнителен експресен търг, който не минава през парламента – а само десетина дни по-рано НС беше приело законови промени, според които приватизацията на обособени части на дружества от т. нар. забранителен списък, следва да се одобрява от депутатите. Мястото е много апетитно – в непосредствена близост до ЖП гарата в центъра на Бургас. Все още не е ясно с каква цел е купен теренът и дали не става въпрос за пране на пари.
И докато в Бургас Жечо успява някак да прокара интересите на Бойко и Делян през баща си, в парламента предимно се излага.
Като председател на временната комисия за сделката с “Боташ”, до последния момент Станков полагаше усилия да не внесе доклада за разглеждане. И то на фона на скандалните клаузи в договора, изцяло в полза на чужда държава. Само за една седмица България трябва да плаща по 7 милиона от парите на хората на турската страна, независимо дали ползва терминалите за газ или не. Накрая Станков внесе доклада под голям публичен натиск. Поведението на Жечо Станков е обяснимо, с оглед на факта, че той, заради бизнеса на родителите си в газовия сектор, е в пряк конфликт на интереси. Той е доказателството, че комисията е направена, за да покрие източването на „Булгаргаз“ от сделката с “Боташ”. Но неадекватното поведение на СТанков твърде бързо освети тези корупционни мотиви за бавенето му.
През 2022 година Жечо Станков има още една издънка, която е злепоставила силно ГЕРБ и пак се е наложило баща му да го спасява и да плаща за оставането му в партията. За ГЕРБ е ясно, че не желае да имаме избор от източници на газ, защото не са спирали да слугуват на Путин. Но Жечо Станков отново оплете конците като заяви, че кабинетът Борисов 3 нарочно не бързал да построи интерконектора с Гърция – изчаквал да бъде завършен газопроводът, който да доставя азерски газ. Всъщност, въпросният газопровод работи още от края на 2019 г.
В Бургас, въпреки връзките на баща си, Станков никак не е долюбван и щял да разчита най-вече на купени гласове.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com