Язовир "Цонево"
Язовир "Цонево", снимка: МОСВ

Дъждовете решиха водните проблеми на Варна и Бургас

Над 7,5 млн.кубика вода са влезли само вчера в основния водоизточник на Бургас и Варна – язовир ”Камчия”. Това показват данните в ежедневния бюлетин за състоянието на водите за 12 януари.

Сводката се издава от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и показва още, че наличният обем в язовира е 136,6 млн. кубика. Наличният полезен обем за използване за питейно-битово водоснабдяване се е увеличил и е 60,3 млн. кубика., което е над 60 на сто.

Според разчетите на ВиК-Бургас потреблението на месец за региона е между 5 и 6 млн. кубика, а през юли и август – по 8 млн. кубика. Така водната криза за Черноморието се отлага, поне засега.

До 33,5 на сто се е увеличил наличният обем в язовир „Георги Трайков“ („Цонево“) след валежите от последните дни. По последни данни във водоема има 110,6 млн. кубика вода, при капацитет 330 млн. кубика. „Цонево“ е резервен вариант за захранване на Варна с питейна вода.

През изминалото денонощие нивата на наблюдаваните реки са се повишавали, вследствие на валежи. По-значителни повишения на речните нива са регистрирани на р. Луда Камчия при с. Бероново (с до 60 см), на р. Камчия при с. Гроздьово (с до 128 см), на р. Факийска при с. Зидарово (с до 264 см) и на р. Ропотамо при с. Веселие (с до 204 см). Регистрираните колебания на речните нива в останалата част от басейна са от -36 см до +27 см.

Днес валежите спират. През деня не се очакват опасни метеорологични явления, отбелязват от екоминистерството.

Прочетете също

Искрено от ГЕРБ: Няма да има Национална детска болница

Няма да има детска болница. Това са казали от ГЕРБ на бившия здравен министър проф. …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com