плаж Варна
снимка: varna.news

212 туроператора са длъжници на 140 хил. туристи

Към момента 212 туроператорски фирми имат да се разплащат с около 140 000 туристи, обясниха от Обединение „Бъдеще за туризма“. По-късно днес предстои среща на организацията с ресорния министър, за да обсъдият ситуацията в сектора.

Утре представители на бранша излизат на протест. Причината е, че туроператори все още чакат изплащането на втората фаза от държавната помощ за претърпените загуби от пандемията. Става въпрос за повече от 16 милиона лева, които все още не са изплатени на бранша.

От ОБТ настояват да бъде променено постановление на правителството от 18 юни, тъй като според тях с него се блокира достъпа до 16,5 млн. лева помощ за възстановяване на вземания на клиенти. Организацията смята, че в него има незаконни допълнения към изискванията за получаването на помощта.

Целта е туристите да могат да си получат парите за неосъществените през 2020 г. пакетни пътувания. В противен случай туроператорите ще трябва да избират дали на  част от клиентите си да платят изцяло сумите или на всички, но не в пълен размер, посочват от ОБТ.

Процедурата за приемане на документите на туоператорите ще започне на 1 юли, а към края на юли се очаква да започне и изплащането на сумите.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com