Кубетата на Катедралата лъснаха с над 2 кг позлата

С повече от 2 килограма позлата заблестяха шестте кубета на митрополитската катедрала “Успение Богородично” във Варна. Те са най-видимата част от ремонта на храма. Реконструкцията им бе належаща, след като преди години при лятна буря покривът на катедралата протече и бяха засегнати стенописи, пише „24 часа“.

Семейство реставратори от софийска фирма – Нели и Вацлав Копецки, заедно с техния колега Николай Чергаров извайват детайлите и поставят на ръка 134 000 листчета 23,75 карата злато с размер 8 на 8 см. Те са изработени в Германия специално за спецификата на шестте кубета.

Позлатяването на църковни покриви е специалитет в работата на семейство Копецки, които са работили върху храма “Свети Александър Невски” и този в с. Шипка.

Промяната на храма се вижда от далече – стъклата на витражите са подменени, сградата е измита отвън, а камъните са оправени и фугирани.

Обновени са и каменните корнизи и фронтоните под тях, за да спре проникването на дъждовна вода, която се просмуква в стените на храма и унищожава ценните му стенописи. Реставрирани са и четирите врати на храма. Очаква се мащабният ремонт да приключи до месец, в момента се довършват скатните покриви.

Подобен ремонт не е правен от 80 години – по груби сметки той струва около 3 млн. лева.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com