Трудовата експлоатация е новото робство

За много хора трафикът на хора е свързан с уязвими жени или момичета, както и с трафика на мигранти. Но трафикът на хора е свързан и с частния сектор. Този проблем е все по-сериозен. Това каза Петя Несторова, изпълнителен секретар към Конвенцията за борба с трафика на хора на Съвета на Европа (СЕ).

БТА цитира Несторова, според която 40 % от всички случаи на трафик на хора са свързани с трудова експлоатация. Жертвите са мъже, жени, деца, граждани на Европейския съюз и трети държави, както нискоквалифицирани работници, така и висококвалифицирани. Понякога става дума за пране на пари и данъчни престъпления.

По думите й от тази нелегална дейност се генерират около 245 млрд. долара, като 76 млрд. долара са свързани с насилствен труд в частния сектор. Несторова посочи, че бизнесът има сериозни отговорности за спазване на човешки права.

Според нея трафикът на хора е сериозно престъпление и нарушаване на човешките права. Затова за трафика на хора се говори като за съвременно робство, макар жертвите да не изглеждат като роби, коментира тя. Трафикът на хора е подпомогнат от нарушение на трудово законодателство, свързан е с политика за намаляване на разходи, посочи Несторова.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com