измама съд
снимка: pixabay.com

Брекзит спира присъдата за нашенец, изнасилил британка

Заради процесуални пречки, Варненският окръжен съд отказа да разгледа дело за изпълнение на присъда, наложена във Великобритания. Варненските магистрати прецениха, че са налице процесуални пречки за разглеждане на делото за признаване на изпълнението на присъда, наложена на 21-годишния българин Митко Насков от британските съдебни власти.

Престъплението, за което е осъден, е извършено на 12 август 2018г в град Скарборо в графство Северен Йоркшир. Тогава 18-годишния Митко изнасилил британска гражданка, която се прибирала от среща с приятели. Кралския съд в Йорк му налага наказание 16 години затвор, като решението е влязло в сила на 3 май 2019 г.  

Делото беше внесено в съда съгласно законовите разпоредби за признаване изпълнението на съдебни актове на държави-членки на Европейския съюз. Към настоящият момент молещата държава – Великобритания, няма качеството на държава-членка по смисъла на разглеждания закон. Нейното членство бе прекратено на 31 декември 2020 г., като не са били подписани допълнителни споразумения, каквито съществуваха в „преходния период“ – 1 февруари 2020 г. до 31 декември 2020 г.

Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че са налице процесуални пречки за разглеждане на делото и то следва да бъде прекратено.

Доколкото съществуват други разписани процесуални възможности, делото следва да бъде изпратено на компетентния орган – Министерството на правосъдието на България, с оглед продължаване и разглеждане на искането на молещата държава по съответния процесуален ред, отговарящ на нейния статут към настоящия момент.

Прочетете също

Задържаха трима за купуване на гласове в София

В София задържаха трима за изборни престъпления в няколко софийски квартала. В рамките на извършени …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com