алкохол бутилки
снимка: pixabay.com

Тонове ракия иззета от митничарите за година

През изминалата година в страната са били иззети  над 22 200 литра нелегален етилов алкохол. Най-голям дял от случаите заемат констатираните нарушения, свързани с наливна ракия – 131 случая, от които 94 са констатирани в частни имоти на граждани. Иззети са 11 съоръжения за производство на етилов алкохол.

Това става ясно от годишния отчет на Агенция „Митници“ за 2020 г. Той бе публикуван по повод днешния Международен ден на митниците. 

Над 105 000 литра етилов алкохол са иззети на границата. Сред най-големите удари срещи нелегалния алкохол през годината се посочва случай  на ГКПП Силистра. При проверка там са иззети 25 437 литра денатуриран етилов алкохол без документи, превозван в товарен автомобил с пловдивска регистрация, излизащ от България.

Нетните приходи от акциз за алкохол, алкохолни напитки и бира през 2020 г. възлизат на 285.5 млн. лева и отчитат спад от 8 на сто (25.6 млн. лева) спрямо 2019 година. Спадът се определя на първо място от значителното изоставане на касовите постъпления от акциз за алкохолни напитки като резултат от мерките за ограничаване разпространението на Covid-19.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com