снимкa: pixabay.com

Спряха руския газ; България е спокойна поне за месец

„Газпром“ напълно е спрял доставките за компаниите „Булгаргаз“ и ПГНиГ в Полшва, тъй като не се плаща в Рубли. Това стана ясно тази сутрин.

В същото време министърът на енергетиката Александър Николов заяви, че в следващия месец няма да има проблем за България.

Предприети са всички мерки, за да се подсигурят количествата на газ у нас. Към момента всички доставки са гарантирани за минимум месец напред. Това не означава, че след това ще имаме проблеми с оглед на последната ситуация, каза енергийният министър.

Предложената от руската страна двуетапна процедура за
плащане крие значителни рискове. На практика бихме загубили контрол върху парите си след извършване на плащания в щатски долари, както е по договор, и би било изложено на риск от нарушаване на задълженията си в резултат на неизпълнение от страна на руската банка, която би била отговорна за превалутирането на съответните суми в рубли, заяви енергийният министър.

Той допълни, че няма никаква яснота на съответния обменен курс, който би бил използван.

Николов подчерта, че друго важно нещо е, че България би била изложена на риск да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руска страна.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com