pari

Нови правила за забавени данъци

Влизат в сила промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Те предвиждат промяна в последователността на погасяване публични вземания до започване на принудителното им събиране. Погасяването на дългове към НАП ще става от най-старите към по-новите. Вече ще може да се използват електронни документи във вида, в който те са създадени, като отпада необходимостта от разпечатването им на хартия.

Има обаче изключния, при които се изключва прилагането на 10-годишния абсолютен давностен срок. В първия случай това са казуси, при които има производството по несъстоятелност и ако срещу длъжника се води съдебно дело, от изхода на което зависи размерът или събирането на парите.

Промените предвиждат и двойни глоби за неоказване на съдействие на орган по приходите или възпрепятстване упражняването на правомощията му. 

Има и глоба за всички, които не внесат или внесат в по-малък размер дължимия данък съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане и Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com