Над 700 украинци пристигнали във Варна само вчера

За изминалите 24 часа около 700 души са преминали през Центъра за съдействие на украински бежанци във Варна. Над половината от тях са вече настанени в хотели, обяви на брифинг областният управител на Варна Благомир Коцев.

Досега около 14 хиляди души са се регистрирали в центъра, който се помещава в Двореца на културата и спорта.

Няма проблем с настаняването, въпреки че бежанската вълна се увеличава, увери Коцев. Той разкри, че днес е отворил един от големите хотели в „Златни пясъци“, който има възможност да приюти 900 души. 

В последните няколко дни се измества бежанският поток от Дуранкулак и повече украинци във Варна пристигат от Русе, посочи областният управител.

Към днешна дата Центърът за съдействие на бежанци няма нужда от храна и дрехи, тъй като за момента те не са толкова необходими. Украинците, когато идват в центъра, имат нужда от храна на място. Необходими са още вода,  хигиенни материали, защитни маски и дълготрайни храни, които могат да бъдат раздавани на момента.

Центърът изпитва нужда и от доброволци, които знаят руски език и са готови да отделят време, за да съдействат с каквото е нужно на пристигащите украинци.

Девет от регистрираните във Варненска област украински граждани са дали положителен тест за коронавирус. Хоспитализирани  са били четирима от тях, като двама са вече изписани, уточни д-р Мая Томова от РЗИ-Варна.

21 заявления за обучение са подадени до момента от украински граждани. 20 деца са приети в училища във Варна, а едно дете на бежанци е прието в детска градина в Бяла, отбеляза началникът на Регионално управление на образованието Ирена Радева.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com