uchenici

Купуват над 100 000 компютъра за училищата

Министерството на образованието и науката ще купи близо 108 000 компютъра за училищата. Тези дейности се бавят, тъй като ще се използват предимно европейски средства, които ще са свързани с по-продължителни процедури, обяви ресорният министър Красимир Вълчев.

Близо 18 000 устройства вече са раздадени на учениците от училищата за дистанционното обучение. Освен това, няма учители, които да не преподават заради липса на устройства, каза Въчев и призна, че МОН не може да купи 700 000 устройства, колкото са учениците в страната.

Като цяло в системата на училищното образование има около 90 000 компютъра. Две трети от тях са стационарни и не могат да се предоставят на учениците за домашно ползване при дистанционното обучение.

Вълчев припомни, че училищата имат право да плащат интернета на учениците, ако семейството не може да поеме тези разходи.

Следващата седмица ще се решава на какъв принцип учениците да се връщат в класните стаи от 4 януари. Решенията ще са локални, като първо ще бъде възстановен учебният процес от 1 до 4 клас и за тези от 7, 8 и 12 клас. 

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com