Язовир Камчия
снимка: Морско око

За ден в язовир „Камчия“ се вля вода колкото нуждите на Варна и Бургас за 3 месеца

Само за последното денонощие в язовир „Камчия“ са влезли над 17 млн. кубика вода. Това показват данните в ежедневния бюлетин за състоянието на водите в страната за 13 януари.

Дъждовете решиха водните проблеми на Варна и Бургас

В момента  в язовир “Камчия” има 154,3 млн. кубика вода, или над 66 на сто от капацитета му. Наличният полезен обем за използване за питейно-битово водоснабдяване се е увеличил и е 78 млн. кубика, при  месечното потребление на Варна, Бургас и присъединените общини и населени места около 6 млн кубика.

От сводката, която се издава от Министерството на околната среда и водите, става ясно още, че на 33,5 на сто се е увеличил наличният обем в язовир „Георги Трайков“ („Цонево“) след валежите. По последни данни в язовира, който е резервен вариант за захранване на Варна с питейна вода, има почти 120 млн. кубика вода, при капацитет 330 млн. кубика. Повишението за последното денонощие е близо 10 млн. кубика.

В язовир “Камчия” има вода и за Варна, и за Бургас

През изминалото денонощие нивата на наблюдаваните реки в Черноморския басейн са се повишавали  вследствие на валежите. По-значителни повишения на речните нива са регистрирани на р. Луда Камчия при с. Бероново (с до 332 см), на р. Камчия при с. Гроздьово (с до 271 см). Регистрираните колебания на речните нива в останалата част от басейна са от -70 см до +40 см. Водните количества на реките в басейна са около праговете за високи води.

През следващите три дни речните нива в басейна ще се понижават, като вследствие на оттичане повишения ще има в долните течения на основните реки, прогнозират от екоминистерството.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com