Конституционният съд реши: Понятието „пол“ има само биологичен смисъл

Понятието „пол“ следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл, се казва в решение на Конституционния съд.

Според конституционните съдии съдържанието на конституционното понятие „пол“ в неговия биологичен смисъл се вписва в правото на ЕС и представлява проявление на българската национална конституционна идентичност.

Традиционното бинарно разделяне на половете стои в основата на биологичната репродукция и възпроизводството на човешкия вид, пише в решението на КС.

Съдиите смятат, че трябва да се отчита националната идентичност в различните ѝ измерения, а совен това демографската обстановка в България не просто е кризисна, но в перспектива поставя под въпрос самото оцеляване на нацията.

Също така според действащата Конституция, текстовете в нея отнасящи се към понятието „пол“ са свързани конкретно с брака и семейството и отразява трайно закрепените в българското общество ценностни представи за тях, допълват от КС.

Съдът акцентира, че половото самоопределяне може да е основание за промяна на вписания в актовете за гражданско състояние пол единствено в граничната хипотеза, при която поради отклонения от типичните комбинации на половите хромозоми (ХХ при жените и ХY при мъжете) лицето притежава отличителни полови белези и на двата пола и следователно половата принадлежност не е биологично детерминирана (състояние, което се определя като „интерсексуално“(. Съдът обаче отбелязва, че законодателят в лицето на Народното събрание трябва да реши дали да приеме критерии за вписване на пола на интерсексуалните лица в актовете им за раждане.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com