Кметът със сигнал до прокуратурата срещу нова сграда в „Чайка“

Кметът на Варна ще подаде сигнал в прокуратурата срещу одобряването на проект за изграждане на осеметажна сграда в квартал „Чайка“. Това  обяви Иван Портних на брифинг с изпълняващия длъжността главен архитект Стоян Петков.

Проектът предвижда изграждане на висока 20 метра сграда на метри от булевард „Княз Борис I” и близо до популярен хотел-ресторант в квартала.

Кметът разкри, че има съмнения за нередности, като за проекта не са спазени законовите изисквания. Главният архитект Стоян Петков обясни, че проектът не отговаря на изискванията за отстояние. Планирано е 20-метровото здание да има едва 3 метра отстояние до най-близката сграда. Преписката е върната, за да могат да бъдат отстранени пропуските, допълни арх. Петков.

Кметът Портних отбеляза, че проектът е одобрен „в относително кратки срокове, без спазени законови изисквания“. Това е станало в дните след отстраняваенто на бившия главен архитект Виктор Бузев, докато функциите му временно е изпълнявала арх. Лидия Цекова.  

„В периода след отстраняването на Бузев някой много е бързал да мине проектът. Този някой е бил толкова влиятелен, че да накара временно заместващата г-жа Цекова да се разпише под нещо, което е с доста пропуски от правен характер. Виждаме безпрецедентна бърза реакция на общинската администрация”, коментира Иван Портних. По думите му, има съмнения, че проектът е свързан с представители на коалиция „Алтернативата на гражданите”, които той нарече „презастроителите”.

„Тази листа на „презастроителите” издига за районен кмет на „Младост” досегашния кмет Христо Христов, който отстранихме заради подобни практики като презастрояването в квартал „Победа”.Това са презастроителите на града, които след отстраняването на Бузев се сплотяват в мощен отбор и тръгват да се намесват в местните избори”, коментира Иван Портних.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com