туризъм

Хотели и ресторанти размислиха – искат мерки за подпомагане

В совя позиция до медиите Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ посочва, че желанието й е всички обекти да бъдат отворени възможно най-скоро.

По думите им обаче анализът на епидемичната обстановка в Европа , бързо разпостраняващият се нов щам, рисковете да обхване и България, както и строгите мерките, взети от страните в Европейския съюз – „ни карат по-скоро да мислим, че сега най-важно е да бъдат разписани конкретно и гарантирани всички мерки за подпомагане и оцеляване на индустрията и заетите в нея“.

Организацията настоява за ясни и договорени правила при какви условия се затварят и отварят търговските обекти с конкретни срокове, размер на отговорност, начин на изплащане на обезщетения, размер плащане на данъци и такси.

Също така искат компенсациите за персонала да бъдат увеличени от февруари на 100 процента от възнаграждението, на което са осигурявани по трудов договор, компенсациите за бизнеса да са в размер на 30 на сто от оборота на засегнатия бизнес, помощите да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано. От организацията искат и приемливи условия при кандидатстване за обезщетения и опростен начин на изплащането им.

Предлага се и удължаване срока за кандидатстване по мярката, осигуряваща 20 на сто от оборота на засегнатия бизнес – до 15 февруари 2021 г., защото много от членовете на организацията не са успели да се включат в определения срок.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com