антена 5G
снимка: pixabay.com

Граждани с петиция срещу 5G във Варна

Подписка за налагане на мораториум на изграждането на 5G във Варна и областта е връчена на местната власт още през септември миналата година. Искането е било адресирано до областния управител, кмета на Варна и Общинския съвет.

„Незабавно да се спрат всички промени, улесняващи въвеждането на 5G технологията в град Варна и областта и приемането на пълен и безусловен мораториум върху тестването, внедряването и експлоатацията на 5G технологии и системи под каквато и да било форма, включително спиране и демонтиране на съществуващи до момента системи с цел опазване на здравето на всички граждани и на нашите деца, които са най-уязвими”, се посочва в подписката, подкрепена от над 650 души.

Във внесеното в Общината предложение са посочени пет причини за спиране на 5G, сред които нулевите инвестиции за тестове за безопасност и научни изследвания, доказващи липса на вредно биологично въздействие на 5G мрежата.

Срокът за отговор е изтекъл на 28 октомври, а такъв не е имало, разкриват инициаторите на местната гражданска инициатива. Според тях мълчанието на местната власт представлява явно нарушение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление от страна на кмета и Общинския съвет и подлежи на санкция.

Варна не иска 5G

Миналата седмица главният архитект на Варна Виктор Бузев разкри пред Дарик, че ако петицията влезе за гласуване в местния парламент, тя би получила личната му подкрепа. Той уточни, че промяната в Закона за устройство на територията миналата година е дала възможност на интернет-доставчиците да монтират антени под предлог, че преустройват старите си съоръжения, без да уведомяват за това властите.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com