Варна от птичи поглед
снимка: varna.news

Варна не иска 5G

Варненци подготвят гражданска петиция до Общинският съвет, с която ще настояват да не се разреши монтирането на 5G антени в морската столица. Ако това се случи, Варна ще стане третата община у нас, в която официално се противопоставят на 5G технологията.

Към момента в града няма инсталирани 5G антени. Такъв отговор главният архитект на Варна е получил на официално свое запитване до доставчиците на интернет. Пред Дарик арх. Виктор Бузев разкри, че ако петицията влезе за гласуване в местния парламент, тя би получила личната му подкрепа.

Специалистът уточни, че не е привърженик на конспиративните теории по темата, но би се възпротивил срещу монтирането на устройствата, тъй като „интернетът ни е отличен, нямаме нужда от по-високочестотно лъчение”.

Промяната в Закона за устройство на територията миналата година е дала възможност на интернет-доставчиците да монтират антени под предлог, че преустройват старите си съоръжения, без да уведомяват за това властите, отбеляза главният архитект на третата по население община у нас.

Трябва обаче да се отбележи, че единият от мобилните оператори у нас от известно време информира, че 5G мрежата им вече е налична в централните части на всички 27 областни градове и автомагистрала „Тракия”. Друг оператор пък заявява, че през 2021 година 5G мрежата им ще обхване всички населени места с над 10 000 жители.

Две малки български общини вече наложиха едногодишен мораториум върху въвеждане на новата технология на територията им. Първо това направи през септември Балчик, а през декември – и Мездра. И двата случая решението бе взето от местните общински съвети.

Решението на местния парламент в Мездра обаче беше върнато за преразглеждане от областния управител на Враца. Мотивът е, че Общинският съвет е надхвърлил компетентността си, позовавайки се на закона за местното самоуправление, който обаче не му давал правна възможност да налага мораториум върху 5G. На последвалото заседание на местния парламент в Мездра прословутото решение за мораториум над 5G мрежите не бе препотвърдено.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com