Костадин Ангелов
Снимка: стоп кадър

Електронен сертификат получават ваксинираните срещу Covid-19

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи пред медиите електронния сертификат, който ще получи всеки ваксинирал се срещу Covid-19.

Сертификатът може да бъде получен по два начина: срещу електронен подпис и чрез личните си лекари, но от 1 февруари.

Електронният сертификат има уникален номер, на него се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата, както и имената на ваксинирания човек. Не него са изписани още кода, партидния номер на ваксината и в коя държава е поставена. По думите на министър Ангелов злоупотреба със сертификата е невъзможна.

Здравният министър обясни още, че чрез електронен подпис ще е достъпно електронното медицинско досие, което съдържа данни за направени прегледи, изследвания, включително и сертификата за ваксинация срещу COVID-19. . Резултатите от изследванията ще са достъпни за лекарите през техните информационни системи и няма да е необходимо пациентът да ги представя на хартия. Пациентското досие е достъпно и чрез мобилен телефон. 

Към края на март електронното направление ще бъде надградено и ще е възможно издаването на направления за всички диагностични процедури, извършвани в доболничната медицинска помощ, допълни министър Ангелов.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com