izbori
снимка: BGNES

ЦИК: Пандемията не може да спре изборите

След като вчера здравните власти заявиха, че може да има избори по време на пандемията, днес общественият съвет към ЦИК също потвърди това. Затова и подготовката трябва да започне.

Регистрация на партии, коалиции и наблюдатели да става онлайн.

За нас е изключително важно в резултат на консултациите да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така че да имаме нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент. Само той може да излъчи устойчивост и добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел, каза президентът Румен Радев, който се среща с ЦИК. Разговорите са част от консултациите на държавния глава по повод предстоящия вот за НС.

Не одобряват гласуване по пощата заради липсата на такъв опит в страната.

От ЦИК са на мнение, че изборният кодекс дава възможност на карантинираните да гласуват в подвижна избирателна кутия. Ако обаче се стигне до промени в Изборния кодекс, то тогава след приключване на изборния ден може да се направи заснемане на преброяването на бюлетините, което има възможност да се излъчва в реално време и онлайн.

Колкото до машинното гласуване – устройствата могат да бъдат дезинфекцирани с етилов спирт.

Прочетете също

Григор Димитров ще играе срещу Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ в Париж

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще играе срещу поляка Хуберт Хуркач на четвъртфиналите на турнира …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com