археология

Държавата дава 1,8 млн. лв. за археологията в България

Правителството е отпуснало на днешното си заседание 1,8 млн. лв за развитие на археологията в България. Средствата ще се използват за шест значими археологически обекти в страната.

На Българската академия на науките се предоставят 350 000 лева, с които ще се продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата.

Отпуснати са 400 000 лв. на община Петрич за проучванията на античния град Хераклея Синтика. Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави.

По бюджета на община Видин са били предоставени 3000 хил. лв. за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария.

Другите обекти, за които днес Министерският съвет е отпуснал средства, са 450 000 лв. на община Кърджали за консервация на скален античен и средновековен град Перперикон и на средновековната крепост Вишеград. 300 000 лв. са предоставени на община Търговище за античния и средновековен град Мисионис. 100 000 лева са били одобрени и за Българската православна църква за доизграждане на храма „Св. Цар Борис – Михаил Покръстител“ в Разград.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com