borisov_lekari
снимка: МС

Борисов: Затягаме мерките, при натиск към болниците

„Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, е казал премиерът Бойко Борисов на работно съвещание със здравния министър и НОЩ.

Той е добавил още, че „изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“.

Борисов е заявил още, че РЗИ-тата трябва да прилагат строг контрол, като е отбелязал, че областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка друга рискова дейност застрашаваща здравето на гражданите.

„Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България“, допълни премиерът.

По думите му лекарства и ваксини има, като в момента имало доставени над 100 хил. дози ваксини. Още 500 хил. дози се очаквали в края на март месец.

Здравният министър Костадин Ангелов е акцентирал, че е усложнена ситуацията, заради множество заболели и починали, в девет области в страната. По думите му най-големият проблем към настоящия момент е бързото запълване на болничните легла. Обезпокоително според председателя на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски е и ръстът на смъртността. 

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призовал директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

От четвъртък стартира работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се в електронната система, посочил здравният министър.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com