снимка: varna.news

Още една китайска компания с интерес към терминала под „Максуда”

Втори китайски инвеститор прояви интерес към изграждането на интермодалния терминал под ромската махала „Максуда“ във Варна. China railway international group, с чийто представители председателят на парламентарната комисия по транспорт Борислав Гуцанов проведе видео разговор, е със 120 -годишна история.

Компанията в момента работи върху проекти за 427 милиарда долара. China railway international group има 40-годишен международен опит, 167 милиарда долара годишни приходи от продажби, построила е 55% от високоскоростните жп линии в Китай, изгражда магистрали, тунели и морски съоръжения.

Обект на обсъждане и с тази китайска компания e бъдещото изграждане на интермодален терминал във Варна, каза след срещата Гуцанов. Проектът за съоръжението, чието начало е поставено преди близо 15 години, е готов.

Терминалът, който при подписването на споразумение между администрацията на Варна и държавата за преместването на товарните дейности от съществуващия порт Варна–Изток, в центъра на морската столица, във Варненското езеро – под кв. „Максуда“, бе оценен на близо 500 млн. евро, ще има пет кейови места. Две от тях ще са за контейнери, две – за зърно и едно – за генерални товари. Планираната разгърната площ е върху 650 дка, а жп и автомобилната инфраструктура е изградена и налична.

На този етап държавата ще търси за новия терминал инвеститор, строител и експлоатираща компания в едно, изтъкна председателят на парламентарната транспортна комисия.  Той е на мнение, че изграждането на новите пристанищни мощности във Варна ще привлекат товарите от Далечния изток към Западна Европа, а България има шанс да бъде фактор в транспортната световна карта и да печели от ключовото си геополитическо положение.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com