пристанище Варна
снимка: ДППИ

Борим замърсяванията в морето с нови средства

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е в процес на доставка на съоръжения за приемане на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, както и на високоспециализирани съоръжения за превенция и реагиране при експлоатационни и аварийни замърсявания.

Става въпрос за катери, бонове, скимъри и друго оборудване, съобразени с особеностите на речната и морската среда, закупени по проект, който се финансира чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Средствата са предназначени за извършване на операции в пристанищните акватории, но при необходимост може да се използват в целия български участък на р. Дунав, както и в открито море.

Закрити площадки със стационарни приемни съоръжения за разделно събиране на отпадъци – резултат от корабоплавателната дейност, ще бъдат изградени в Русе, Лом, Силистра, Варна и Бургас. Във Варна и в Бургас приемните съоръжения за отпадъци от корабите допълват вече съществуващите такива и са предназначени да обслужват обособени зони за малки плавателни съдове.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com