ukraina

Българското училище в Одеса все по-близко

Откриването на българското училище в Одеса, предстоящото честване на 200-годишнината от основаването на Болград, както и откриването на къща-музей на Христо Ботев в село Задунаевка това обсъдили генералния ни консул в Одеса Светослав Иванов и председателя на Одеската областна държавна администрация Сергей Гриневецкий.

Председателят на Одеската областна администрация изразил подкрепата си във връзка с откриването на българското училище. Одеското кметство дори предложило да предостави статут на училище с разширено изучаване на български език, традиции и история на 31-во образователно училище в града. В момента българската страна очаква да получи от украинските партньори конкретния проект за предоставяне на статут.

Българите в Одеска област са мост на приятелството между двете ни страни

Генералният ни консул Светослав Иванов отбелязал, че българската диаспора в Одеска област и в цяла Украйна е добре интегрирана, а нейните представители са високо ценени за приноса си за развитието на украинското общество. Сергей Гриневецкий обърнал внимание, че нашите сънародници са най-многобройната общност, сред представителите на 133 националности, които живеят в Одеска област, и споделил симпатията си към България и българите като към етнически и културно близък народ.

По повод откриването на къщата-музей на Христо Ботев в село Задунаевка в Болградския район генералният ни консул поставил въпроса за ремонт на отсечката на пътя, свързваща основното трасе Одеса-Рени със селото.

Сред темите на разговора било и запазването и функционирането на сградата на Всеукраинския център за българска култура в Одеса.

Прочетете също

КС ще решава дали шефът на НЗОК е освободен противоконституционно

Конституционният съд уважи искането на ПП-ДБ и образува дело за обявяване за противоконституционно решението на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com