Европа решава днес какво да прави с ваксината на „Янсен“

До края на деня Европейската агенция по лекарствата трябва да даде становище по повод „тревожните“ съобщения за ваксината на „Янсен“, стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов. По-рано днес беше публикувана информация за няколко случая на тромбози в САЩ.

Обезпокоени сме, призна Ангелов и припомни, че се обсъждат два варианта във връзка с ваксината на „АстраЗенека“.

Ще се търси решение за всички, които искат да си поставят втора доза от „АстраЗенека, както и за онези, които искат да я заместят с друга. Възможностите сега са „Модерна“ или „Пфайзер“, но това също подлежи на обсъждане.

Проблем с оксфордската ваксина се появи след данни, че в много малък процент от случаите предизвиква тромбози. Някои държави спряха ваксинацията с нея, други наложиха ограничения на употребата й.

В България беше прието ваксината да се поставя с повишено внимание на жени под 60 години, особено на такива, които са пушачи, с наднормено тегло и използващи контрцептиви. Преди ден здравният министър заяви, че вече почти няма интерес у нас към ваксиниране с оксфордската ваксина.

Още през май се очаква да заработи пълноценно електронният регистър за ваксинации, обеща Ангелов и посочи, че дотогава се очаква да има наличности от всички ваксини.

В четвъртък ще е ясно дали ще пуснат публика по стадионите. Спада броят на заразните, днес има по-малко пациенти с COVID-19 в реанимации, посочи здравният министър.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com