COVID-19

14 области в страната вече са в червената зона

За една седмица увеличението на заболелите е с над 20%, 173 на 100 000 са в момента срещу 139 миналия четвъртък. Отправната точка е 200 и малко над 200 на 100 000.

Не можем да бъдем да продължим затворени месеци наред. Хората вече не издържат и не могат да стоят вече затворени.

Въпреки нарастването на случаите, няма голям натиск върху лечебните заведения. Има достатъчно свободни легла и лекарите работят спокойно. 40% са заети леглата за неусложнени пациенти, 42% е заетостта на интензивни легла.

240 000 дози ваксини очакваме до края на месеца.

А през март очакваме още над 500 000 дози. В средата на март се очаква становище по ваксината Johnson&Johnson, следват тези на Curevac и Novavax. А за руската ваксина все още вървят консултации.

Разликата в заболеваемостта в страната надминава 18-19 пъти – например между Търговище и Кюстендил. Процентът на положителните за британския вариант на вируса в Кюстендил е твърде висок. Неговото разпространение няма как да бъде спряно, посочи доц. Ангел Кунчев. Главният държавен здравен инспектор беше категоричен, че у нас няма засечени вариантите на COVID-19 от Южна Африка и Бразилия.

Над 40 процента от хората у нас с негативно нагласа към ваксините

Голяма част от заявилите, че ще се ваксинират, после се отказват, сочи примерът на „Пирогов“, каза директорът на болницата проф. Стоян Балтов. Така само 30% от тези, които първоначално поискали ваксина, се явяват в пунктовете.

Националният ваксинационен щаб предлага да започне ваксинацията за лица над 65 г.

Обществото ни е разделено, а и експерти говорят различни неща, посочи здравният министър.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com