снимка: pixabay.com

1,6 млрд.лева платили по 60/40

От старта на мярката 60/40 до момента са изплатени над 1,6 милиарда лева, сочат даните от анализ на експертите на Националния осигурителен институт /НОИ/. Анализът е публикуван в последния информационен бюлетин на НОИ, като документът съдържа данни, актуални към 9 декември.

За поне един месец в мярката са взели участие общо 13,4 хиляди работодатели и 325,5 хиляди работници и служители. Четирите сектора с най-голям дял от изплатените средства са преработваща промишленост (41,6 на сто), хотелиерство и ресторантьорство (14,6 на сто), търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (10,5 на сто), транспорт, складиране и пощи (9,5 на сто). В тези сектори са концентрирани близо 82 процента от всички запазени работни места и близо 70 на сто от работодателите, участвали поне един месец в мярката, се посочва в анализа.

Регионалният поглед показва, че около 68 процента от средствата са концентрирани в пет области. Това са София-град (36,6 на сто), Стара Загора (12,8 на сто), Пловдив (6,6 на сто), Варна (6,2 на сто) и Бургас (5,5 на сто), които са и областите с най-голяма численост на населението и с най-добри икономически показатели и състояние на пазара на труда.

Най-голям дял от сумата са получили предприятията с 250 и повече осигурени.

Прочетете също

Отново трагедия на пътя, млад шофьор загина

Отново трагедия на пътя. Млад шофьор на 21 години от Чирпан е починал на място …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com