снимка: Електроразпределение Север

Обезопасиха далекопровода, погубил десетки щъркели

Обезопасиха участък от електроразпределителната мрежа край добричкото село Стожер, където миналата седмица десетки щъркели намериха смъртта си, попадайки под напрежение. Вчера екипите на Електроразпределение Север обезопасиха 33 стоманобетонни стълба и монтираха 13 птицезащитни устройства на железорешетъчни стълбове в района, обявиха от компанията.

Електромонтьорите на компанията често влизат в ролята на спасители на пиците. Компанията от години работи съвместно с Българско дружество за защита на птиците и РИОСВ във важни за пернатите местообитания за обезопасяване на електрически стълбове.

Дейности по обезопасяване на съоръженията се извършват при неотложни случаи и през активния за птиците летен сезон, тогава когато има непосредствена заплаха за техния живот и здраве. Такъв е случаят със стълбовете край село Стожер, където мигриращи от Северна Европа щъркели попаднаха под напрежение и загинаха.

За последните 18 месеца компанията е поставила близо 18 000 броя птицезащитни устройства на стойност 957 хиляди лева. Съоръженията са разположени в Североизточна България, където преминават миграционните маршрути на птиците.

Прочетете също

Непреходният моден стил на Иван Портних

Модата е важен аспект от визията на всяко общество и е инструмент за изразяване на …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com