дрехи втора употреба
снимка; pixabay.com

Завод за преработка на текстил планират във Варна

Предприятие за преработка на текстилни отпадъци на стойност над 10 млн. евро е планирано да заработи във Варна. Това информират от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

„Проектът е в много начален етап, но идеята е да се изгради цялостна система за автоматизирано сортиране и рециклиране на текстил“, съобщи председателят на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба Севдалин Спасов.

В момента от асоциацията проучват най-добрите практики, наличните технологии и възможностите за финансиране на проекта. Теренът, който ще се търси за предприятието, е в близост до пристанище заради сериозните количества, основна част от които ще са предназначени за износ по море. Не само заради логистиката обаче Варна е предпочетена като място на изграждането му. На територията на морския град в момента има няколко предприятия – членове на асоциацията, които се занимават със сортиране и подготовка за повторна употреба на дрехи. В тях са за заети почти 1000 души.

В България годишно се генерират над 100 000 тона текстилни отпадъци, заяви Севдалин Спасов. В голямата си част в момента те се обработват ръчно. Затова твърде вероятно е подобни предприятия да се планират и на други места в страната.

Прочетете също

Студентка от Морско училище помага на ученици да кандидатстват в гимназия

В съвременния свят, където конкуренцията в образованието става все по-ожесточена, помощта и насоките за правилния …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com