избори

Започва организацията на изборите в чужбина

В българското външно министерство започнали подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина. Целта е да се гарантира правото на максимален брой наши сънародници в чужбина, въпреки тежката епидемична обстановка.


Ръководителите на задграничните ни мисии получили указания да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори и за разкриване на секции както на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, така и извън тях.

Ще се изготви и бюджет за провеждането на изборите в чужбина. Той трябва да предвиди необходимите средства за дезинфекция и защита на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с изискванията на някои държави за задължителен ПСР тест и/или карантина, както и обезпечаване с материали, които да гарантират стриктното прилагане на санитарния протокол, който предстои да бъде въведен от Министерството на здравеопазването.

На сайта на МВнР има и рубрика „Избори“, където ще се публикува важна информация, свързана с гласуването в чужбина. Там може да бъде открита информация за специфичните условия за гласуване и от сайтовете на съответните дипломатически мисии, и от техните профили в социалните медии.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com