Започва кампанията за ЕП

От утре започва предизборната кампания за изборите за Европейски парламент. Те ще се произведат на 9 юни, заедно с предсрочните парламентарни избори.

Предизборната кампания ще продължи до 24:00 ч. на 7 юни.

В изборите за Европейски парламент ще участват 31 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции. Кандидатите ще се борят за 17 места в европарламента.

Територията на страната и секциите извън нея формират един многомандатен изборен район, като всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати. За да спечелят поне едно място за член на Европейския парламент, политическите партии, коалиции или независими кандидати трябва да получат поне една седемнайсета част от всички действителни гласове.

Има преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Броят на преференциите определя реда, в който се избират кандидатите в партийните листи.

На вота „две в едно“ ще се гласува с хартия и машина, като съгласно Изборния кодекс вотът е равнозначен. Цветът на бюлетините за Народно събрание и този за европарламент ще бъде различен.

Прочетете също

Избирателната активност е малко над 20%

Избирателната активност към 16 часа в страната за изборите за Народно събрание е 20.44%., а …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com