Западна Европа засилва отбраната си

След промените в ситуацията със сигурността в Европа Франция и Германия планират да засилят европейските отбранителни способности. Зад тази позиция застава съвместният съвет след среща край Берлин, съобщава БТА.

„Европейският съюз трябва да се превърне в истински геополитически играч и гарант на сигурността, който може да отговори на днешните предизвикателства пред сигурността и да укрепи международния ред“, заяви Френско-германският съвет по отбрана и сигурност след заседание в двореца Мезеберг северно от Берлин.

Те публикуваха документ, в който призовават за по-добро и по-бързо производство на отбранителни продукти в Европа. „Чрез укрепване на европейската отбранителна технологична и индустриална база ще повишим общата си отбранителна готовност и ще осигурим способности, които отговарят на нашите нужди и изисквания в условията на нарастващи заплахи и предизвикателства пред сигурността“, заявиха от съвета.

По-силната и по-способна европейска отбрана ще има положителен принос за глобалната и трансатлантическата сигурност, заявиха двете държави.

Те изтъкнаха и „централното значение на ядреното възпиране за сигурността на Европа и НАТО, както и възпиращата роля на независимите френски стратегически ядрени сили и техния съществен принос за сигурността на Алианса като цяло“.

Берлин и Париж се застъпват за комбинация от ядрени, конвенционални и противоракетни отбранителни способности, допълнени от космически и кибернетични способности.

Те също така потвърдиха намерението си да започнат „дългосрочно, всеобхватно и приобщаващо сътрудничество с партньори в областта на оръжията с голям обсег“.

Прочетете също

Украйна с уникален ход по време на войната

Украинските сили са поразили руски изтребител от последно поколение Су-57 във въздушна база в Русия. …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com